Duża część z nas, w okresie wzmożonej zachorowalności sięga po leki i suplementy, aby wzmocnić swoją odporność. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele naturalnych i niezwykle prostych sposobów, które mogą wspomóc organizm w tym procesie. Jak się również okazuje, niektóre z produktów spożywczych, które mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki, są w stanie zrobić dla naszego organizmu wiele dobrego.
Teleporada to wygodne rozwiązanie, które pozwala szybko skonsultować się ze specjalistą bez konieczności wychodzenia z domu.
Wizyta dostępna w ciągu 15 minut (system automatycznie przypisuje dyżurujących lekarzy)
Wizyta od 99 zł
Wizyta u samodzielnie wybranego specjalisty w dogodnym dla Ciebie terminie
Wizyta od 89 zł
Aby budować naturalną odporność organizmu, istotne jest utrzymanie zdrowego stylu życia i dbanie o odpowiednią dietę. Zrównoważone posiłki bogate w świeże owoce i warzywa oraz unikanie przetworzonej żywności ubogiej w wartości odżywcze zdecydowanie korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Czy jednak odpowiednio dobrane menu jest w stanie samodzielnie zbudować naszą odporność? Jak się okazuje, warto uwzględnić kilka dodatkowych czynników, które pozwolą cieszyć się doskonałym samopoczuciem nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale i przez cały rok.
Oprócz właściwego menu, ważna jest również aktywność fizyczna - regularne ćwiczenia czy nawet zwykłe spacery wzmacniają układ odpornościowy. Nie należy zapominać, jak istotna jest też odpowiednia ilość snu i ograniczenie stresu: wysoki poziom stresu może osłabić układ odpornościowy. Znajdując sposób na radzenie sobie ze stresem skutecznie zredukujesz napięcie, wpływając tym samym pozytywnie nie tylko na swój umysł, ale i całe swoje ciało.
Ogranicz, a najlepiej zredukuj palenie tytoniu i nadmierne spożycie alkoholu, które mogą osłabić układ odpornościowy. Dbaj też o regularne mycie rąk i zachowanie higieny osobistej, co pomaga zapobiegać infekcjom i chorobom. Pamiętaj o myciu rąk przed jedzeniem oraz po skontaktowaniu się z potencjalnie zakaźnymi powierzchniami. Budowanie naturalnej odporności organizmu to proces długotrwały. Wprowadzenie zdrowych nawyków do codziennego życia pomoże wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać go w dobrej kondycji na dłuższą metę.
Wizyta od 89 zł
Pamiętaj, że na Med24 możesz szybko umówić się na konsultację lekarską z możliwością otrzymania L4 online, a w razie konieczności zostanie także wypisana recepta online. Zadbaj o swoje zdrowie już dziś!
Musisz wiedzieć, że zrównoważona i zróżnicowana dieta bogata w składniki odżywcze może skutecznie wspierać budowę Twojej odporności. Istnieje wiele produktów spożywczych, które są szczególnie korzystne dla naszego układu odpornościowego. Zaliczają się do nich zwłaszcza:
● świeże owoce i warzywa, które są doskonałym źródłem witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy. Szczególnie ważne są owoce cytrusowe (takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty), które są bogate w witaminę C. Brokuły, szpinak i papryka również dostarczają wielu cennych składników odżywczych;
● produkty pełnoziarniste, czyli węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste pieczywo, makarony i ryż - są one bogate w błonnik i zapewniają długotrwałe dostarczanie energii. Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;
● chude białko, niezbędne dla wzrostu i regeneracji tkanek, w tym również komórek odpornościowych. Dobrym źródłem białka są ryby, drób, jaja, orzechy i nasiona. Warto również sięgać po produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurt naturalny czy ser biały;
● tłuszcze zdrowe, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ale trzeba pamiętać o wybieraniu tłuszczów zdrowych, takich jak oliwa z oliwek, awokado czy orzechy. Należy natomiast unikać tłuszczów trans i nasyconych, które mogą osłabiać odporność;
● fermentowane produkty: jogurt naturalny, kefir i kiszonki to źródło zdrowych bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit i układu odpornościowego;
● niektóre zioła i przyprawy mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Należą do nich kurkuma, imbir, czosnek i cebula. Dodanie ich do potraw może wspomagać odporność organizmu, a nawet działać niczym naturalne antybiotyki.
Wizyta dostępna w ciągu 15 minut (system automatycznie przypisuje dyżurujących lekarzy)
Wizyta u samodzielnie wybranego specjalisty w dogodnym dla Ciebie terminie
Wizyta od 89 zł
Produkty takie jak cebula, czosnek, imbir, miód, propolis czy kurkuma są cenionymi i co ważne, skutecznymi naturalnymi sposobami budowania odporności. Są one bogate w składniki odżywcze, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Cebula i czosnek zawierają związki siarkowe, które posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, dlatego też ich regularne spożywanie może pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Imbir natomiast ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie i wzmacnia organizm.
Miód jest naturalnym środkiem bakteriobójczym i przeciwwirusowym. Zawiera także przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Propolis natomiast jest naturalnym produktem pszczelim o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Jest też bogaty w przeciwutleniacze, podobnie jak kurkuma - ten korzeń rośliny z rodziny imbirowatych, zawiera związek o nazwie kurkumina, który ma silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga skutecznie wzmocnić odporność organizmu wpływając na obniżenie ryzyka występowania wielu chorób.
Wizyta od 89 zł
Czy nasze rodzime kiszonki mogą mieć pozytywny wpływ na naszą odporność? Zdecydowanie tak! Kiszonki to prawdziwy superfood - są bogate w probiotyczne bakterie, które wspierają zdrową florę jelitową i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Jak wiadomo, flora jelitowa odgrywa kluczową rolę w naszej odporności, ponieważ stanowi naturalną barierę przed patogenami. Kiszonki, takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone czy mające wschodnie korzenie kimchi, są fermentowane przez probiotyczne bakterie, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Te dobre bakterie pomagają w utrzymaniu zdrowej równowagi mikroflory jelitowej, co z kolei wpływa na naszą odporność.
Dodatkowo, kiszonki są także bogate w witaminę C i witaminę K, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C jest znana ze swojej roli we wzmacnianiu odporności, podczas gdy witamina K wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. Kiszonki mogą również pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Zdrowa flora jelitowa jest związana z mniejszym ryzykiem wystąpienia stanów zapalnych, a kiszonki pomagają w utrzymaniu tej równowagi.
Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie kiszonki są tak samo skuteczne dla naszej odporności. Ważne jest, aby wybierać naturalne i niepasteryzowane kiszonki, które zawierają żywe probiotyczne bakterie. Co więcej, konsumowanie kiszonek powinno być częścią zrównoważonej diety bogatej w różnorodne składniki odżywcze. Kiszonki mogą być zatem cennym dodatkiem do naszej diety dla wzmocnienia odporności, dlatego też warto uwzględnić je w swoim menu.
Zarezerwuj wizytę już dziś, nasi lekarze online są dostępni 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i odpowiedzą tak szybko, jak to możliwe. Zaloguj się lub zarejestruj, aby zarezerwować wizytę.